“Ples” lutk ali “Get pussy or die trying.”

Z razbolelimi ušesi, sem se spravil pisati tale družbeno kritični razmislek. Zakaj z razbolelimi ušesi? Ni me ujel veter, prehlad ali kaj podobnega, vzrok prihaja iz srca. Čeprav živim po načelih “Ok vsakemu kar sede” , ” Svet je takšen kot ga vidiš“, moram dregniti v ta zamaskiran zločin, ki se dogaja brez prestanka, priča pa smo mu vsak dan, ko vključimo najbol popularne radijske postaje, ali vsak tisti večer, ko greš s prijatelji ven “žurat”, ali pa naj bo to le na kratko kavico, ki stane tam, okrog 250 bivših tolarjev…

A najbolj svinjsko je to, da to vse poteka v tako skritih plasteh človeške psihologije, da sploh ne opazimo.

Glasbeni masaker oziroma podjarmljanje petnajstletnih devic ( kot da je kakšna še.)

 

Če pogledam trenutno lokalno situacijo mladih (16-25) v navezi z glasbo, popizdim. Precej alternativnih klubov sameva, sicer že zaradi “alternativne” naravnanosti, saj se človek seveda počuti varneje, ko je član neke skupine, navijaške, politične, verske…tule pa se bom osredotočil na skupino, ki je skupni imenovalec vsem. Počasno ubijanje od znotraj. Vse preveč tedenskih, majhnih dogodkov, je ravno to, kar me je pripeljalo do pisanja tegale.

Večino dogodkov na slo glasbeni sceni se pozabi že naslednji dan, največkrat se na njih predvaja nekvalitetna elektronska pop glasba (več o tem, in presojanju glasbe kasneje), “rola” kakšen DJ Jajceslav, ki je popoldne uletu z vaške gostilne in si nadel DJ pred ime, da lažje povreba slovenske kmečke dekline, ki pa vsekakor to niso. Kako bi bile, če pa nosijo, drage designerske obleke, splošni publiki rajcajoča mini krila, visoke škornje, s petnajst žlic ličila na obrazu, ženske lahko kmetice (v smislu duha, ne poklica). Ne me jebat, kako ti je lahko všeč tok fuknena (tega izraza ne uporabljam, ampak je tule na mestu) pička, ki s svojo zunanjostjo, jebeno generično zunanjostjo, ki ji sicer v glavo vbija utopične predstave o njeni unikatnosti, in ravno ta izgled  jih oropa vseh osebnostnih lastnosti, všeč??  Naprimer, ko pri -3° C, sleče čevlje in javka da jo zebe v vsa razbolela stopala. Cena da izgleda dobro. Pa res izgleda dobro? Ne, raje si ga zmečem na ranjenega polža, je precej bolj zanimiv kot ena trpeča bejba, brez osebnosti. In tako kot so si Pepelkine kolegice odrezale prst, da so si nataknile njen čevelj, so si vse te bejbe odrezale vso identiteto, ki bi jih ločila od drugih. Seveda se najbrž za marsikatero sužnjo svojih prijateljic, ki jo vlečejo v TOP-a, skriva biserno dekle z raznolikimi življenskimi izkušnjami in modrostmi, a kaj, ko bi bila v primeru da ostane doma, okarana in izločena iz družbe najboljših prijateljic in možnosti da ustvarja socialne incidente.

A vseeno, od kje zagon takšnim bejbam in tipom in od kje ideja za takšno kazanje fejk statusa, ki ga sicer nimajo?

V borbi za pozicijo v družbenem krogu v katerem se gibljejo. Kdo je oblečen v dražje oblačila, kdo ima boljši avto, kdo jih rekreativno itak pofuka več, kdo si lasti koga…

 

Med drugim tudi glasba. Takšna, ki se vrti na tovrstnih dogodkih. Pa poslušajmo. Zanimala so me besedila in sporočilo, kajpak glasbenik najbrž poje in ustvarja z namenom, da nekomu nekaj sporoči oziroma ga zabava. Ob poslušanju besedil komadov ki se vrtijo v klubih in na radiu, si mislim, ah najbrž samo en beat na katerega se lahko malo skače in popiva, a kasneje, sem namenoma poslušal besedo za besedo, kaj sploh sporočajo.

In sporočilo je močno, skrito v vzorce socialnega vedenja in krojenja le teh!!!!!!

Za premislek, sem izbral par takšnih komadov in takole jih lahko razdrem. Skupni imenovalec je kurčov autotune efekt, včasih je pevec ali glasbenik napisal besedilo in ga odpel oziroma spravil v glasbo. Kasneje so se pojavili pisci besedil, vokalisti pa so jih vzeli in s petjem in interpretacijo poslali naprej. Danes pevci/pevke le lepo izgledajo. Za ostalo posrkbi stroj – to kar postajamo vsi. Ta robotski glas je več kot odlična simbolika tega. Vsi smo le pofukane mašine, z umetno ustvarjenimi ideali, potrebami in počasi skozi vse strelne rane, ki nam jih zadaja težnja po denarju in statusu in prepoznavnosti v medlosti povprečja in dolgčasa, izparevajo tisti pristni občutki in duša.  A vseeno nam na plesišču kluba, nekakšno fake samozavest vlivajo skozi ušesne luknje komadi, ki pa niso vredni pol pizde mrzle vode. Naj najprej dokaže slovenka April.

 

Skopiral sem celotno besedilo, ki pa se seveda skozi cel komad pojavlja.

Ni »catch« v tem, da ne vem, če igram senco,

hudo je, ker si blefer bil na potenco,o,o,o…

Taki kot ti so odšli z zlomljenim krilom, zdej zgubljam čas kot okras proti pravilom,o,o,o,o…

One, two, look at you, Freddy`s comin` after you… One, two, look at you, Freddy`s comin` after you…

SAM BOŠ ŠEL DOMOV TO DOBR VEŠ, JS NISEM TVOJ ULOV, LAHKO KAR GREŠ! VASE SI UJET IN BREZ IDEJ, TA TVOJ MALI SVET KAR ZASE `MEJ!!

Res, jaka muda tale besediv. Vso to feministično javkanje traja 3:15 minute. Ne počutim se napadenega, ampak tole je kot naravnost za prej opisane kokle. Pa gremo po vrst:

Ni »catch« v tem, da ne vem, če igram senco – po kasnejšem branju in poslušanju besedila, jo je najbrž tip zapustil, ker mu je bil catch to, da ona ni vedela, in je igrala senco, se je pač delala hard to get. (Jaz če se bejba že dela hard to get, hočem vedet če se sploh ima kej za delat hard to get, kaj je sploh njena “vrednost”.) Torej to ni bil keč.

 

hudo je, ker si blefer bil na potenco,o,o,o… – Seveda draga, a si pričakovala da mam res 2 BMW-ja, za tele koktaile sem si vzel kredit, obleka ki jo pa nosim sem jo pa spizdil fotru. Nosil jo je za birmo.

Taki kot ti so odšli z zlomljenim krilom – A so se preveč petelinili za tako kokoško? Najbrž.

zdej zgubljam čas kot okras proti pravilom,o,o,o,o.. – boli me kurac tud sam da se rima,pa da je kul, vsem ugodna klima (beri: WTF??!)

One, two, look at you, Freddy`s comin` after you… One, two, look at you, Freddy`s comin` after you… – ???

SAM BOŠ ŠEL DOMOV TO DOBR VEŠ, JS NISEM TVOJ ULOV, LAHKO KAR GREŠ! VASE SI UJET IN BREZ IDEJ, TA TVOJ MALI SVET KAR ZASE `MEJ!! – Pomoje ni boljšega polnila za ego, kot pa bit bejba ujeta v hollywoodska pričakovanja tipov, kasneje pa mu zažugati ob temle komadu ravno to.

Sam boš šel domov, to dobr veš, js nism tvoj ulov lahko kar greš. – Valda, če si neprijetna in nedružabna prasica ki živi s prepričanjem da je lahko ošabna in arogantna, morš sprožt nekakšen obramben mehanizem, preden te tip odjebe, da ga prej odjebeš ti, čeprav te sploh noče. Če si pa kao nekej “hot”, pa najbrž zapoješ to še bolj z veseljem, ker veš da se zate bori trop bebčkov, ki svoj denar mečejo za pijačo, v zameno za tvojo družbo, saj ti to besedilo vlije dodatne fake samozavesti, in opravičilo.

 

Zanima me, koliko glasbenikov res stoji za tem kar pišejo in sporočajo? Se pevka April, res ne bi šla v bližnji WC živalsko pofukat z nekom, ki ga mogoče opisuje v tem besedilu?

Evo, še nekaj primerov podobnih besedil, ki bejbam in tipom na klubskih plesiščih dajejo moč in jim hkrati natikajo verige.

 

Čorov robotski vokal, z reeeeees globokim besedilom. Woooo.Lamborghini Gallardo.


I’ma call her then I put the mack down
Money? No problem, pocket full of that now

I feel you creeping, I can see it from my shadow
Wanna jump up in my Lamborghini Gallardo
Maybe go to my place and just kick it like Tae Bo
And possibly bend you over, look back and watch me

 

 

Mogoče še kej?

 

Ja ja ja, vse bejbe in tipi se sprašujemo kdo si, ko stopiš v klub in zamuvaš v svojih pijanih gibih preden te s par besedam lahko sprav v postlo vsakdo.

 

Klubi vse bolj poneumljajo folk, kradejo publiko zanimivejšim dogodkom z več duše. Postali so skladišča cheap pičk, pijanih naduvanih tipov in fejk idealov, ki jih pretenciozno zagovarja današnja klubska glasba medtem ko ti z drugo roko krade žep iz denarja, in kar je najhuje, tudi dušo. Folk, pejte raj ŽIVET tko kot vm sede, ne sam OBSTAJAT tko k vam nekdo narekuje.

Nej bojo taki žuri, da ko odhajajte ostane za vami le še ogenj.

Nej bo živlenje fear and loathing in las vegas, karkol že – nej bo z dušo.

 

Ta post je posvečen Mike Starr-u, nedavno preminulemu basistu skupine Alice in Chains.

 

 

 

 


 

 

 

Advertisements

One comment

 1. Herman

  I almost never drop comments, however I looked at
  a lot off comments hede Ples lutk alii Gett pussy orr ddie trying. |
  Matic Zorman. I actually do have a few queestions for yyou if it’s okay.

  Could iit be smply mme or des itt look like a few oof thnese commments appear like they aree written by brain deadd people?
  😛 And, if you arre writikng on addiitional social sites, I would
  like to keep upp wth you. Would youu make a lust off
  evesry one oof your sharsd siters lile your twitter feed, Facebook page or linkeein profile?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: